Гранитогрес – материалът на бъдещето

Гранитогрес – материалът на бъдещето

 От 27 юли 2018

Подовата настилка гранитогрес е създадена пред 80-те години в страната известна със традициите си по отношение на визията и дизайна, а именно – Италия. В България гранитогресът, носи своето име благодарение на факта, че по техническите си характеристики, се доближава до естественият материал – гранит. Но истината е, че името на плочките гранитогрес идва от самата му родина, в която е наречен „gres porcellanato”, в превод – керамичен порцелан.
След навлизането на гранитогреса на пазара, той бързо се превръща в най-желания материал за подова, стенна и дори външна облицовка, благодарение на своите качества.
Тайната на качествения гранитогрес се крие именно в съставните му части и технологията на изработка. Основните компоненти, от които се изработва материалът гранитогрес са смола, глина и пясък. Въпреки че поотделно тези материали не звучат като нещо революционно, то именно тяхната хомогенна смес е причината за здравината, плътността и устойчивостта на гранитогреса.
Изработката на гранитогрес е високотехнологичен и доста сложен процес, който започва със създаването на сместа, а за постигане на желаният цвят, към нея се прибавят различни минерални добавки. Следва пресоване на полученият материал под високо налягане, което извлича цялото количество останала влага и гарантира устойчивостта и здравината на гранитогреса.  Хомогенната смес се изпича на температура от 1200 – 1300 градуса при специфични условия до получаването на гранитогрес. Последният етап от създаването на плочките тип гранитогрес е шлайфането и полирането. Полирането на един гранитогрес се прави до получаване на желаният ефект и специфични качества. В зависимост от нивото на полиране, се определят и качествата на гранитогреса като здравина и устойчивост.
Точно методът на изработка на плочите тип гранитогрес ги прави неделима и изключително важна част от промишленото и жилищното строителство.  Качествата на подовата настилка гранитогрес го прави всеизвестна алтернатива на настилките от дърво и естествен камък.  Плочките от гранитогрес са изключително твърди, издържат на механично натоварване, устойчиви са на петна и надраскване и дори са огнеупорни.  Доста често външната облицовка на сгради се прави от гранитогрес, тъй като той е с високо ниво на мразоустойчивост.  Друго много важно предимство на облицовката тип гранитогрес е, че има покритие, което предпазва от подхлъзване.
Голям процент домакинства избират гранитогресните плочки, защото тяхната поддръжка и поставянето им са изключително лесни. Естествено освен функционалност, вече се набляга и на естетиката при изграждането на дома. В днешно време се произвеждат разнообразни видове гранитогрес, които са прекрасна имитация на естествените материали. Циментови повърхности, травертин, дървесни дизайни, мрамор или гранит, всеки един материал, който съществува в природата, е пресъздаден перфектно от гранитогреса.
Размерите гранитогрес, които се предлагат на пазара са в доста голямо разнообразие, но най-често използваните плочи са с размер 45х45см, които обикновено избираме за облицовка у дома. Почти не съществуват ограничения по отношение на обработката на повърхността на даден гранитогрес. Благодарение на твърдостта на гранитогреса, той може да се обработва по различни начини.  Гранитогресните плочки могат да бъдат релефни, матирани и полирани.  
Полираният гранитогрес е най-известният и широко използван вид. Благодарение на своята вдъхновяваща визия, стилният отблясък и величие, което предизвиква в наблюдателя, полираният гранитогрес все още е един от най-търсените и популярни видове подова и стенна настилка. Полираната повърхност на плочките се създава, чрез премахване на повърхностният слой на неполираният гранитогрес и след това се обработва с машини, които придадат всеизвестния блясък, обагрен с наситени шарки и цветове.
Полираният гранитогрес се среща най-често в хотелите, магазините, заведенията и офис сградите. Но вече все повече и повече потребители желаят да пренесат чувството за величие и благородство  в собствените си домове, предпочитайки гранитогрес с полирана повърхност за спалнята или дневната. Причината за високият интерес към гранитогресите от полиран характер е, че изящният блясък на плочите създава нежна и загадъчна илюзия за игра на цветовете през нощта, а денем отблясъкът внася светлина и простор в помещенията.
Матираният гранитогрес е широко използван в помещения с по-голяма натовареност на движението, тъй като в тях се изисква по-голяма здравина. Изисканото и стилно излъчване на матираният гранитогрес се запазва едно и също, независимо от датата им на поставяне. Точно тази причина прави гранитогресните плочи с матов завършек един от най-предпочитаните продукти за подова или стенна облицовка. Повърхностите с матиран гранитогрес са лесни за почистване и поддръжка, а нараняването им е изключително трудно.

 


Още новини

Гранитогрес – изработка и предимства

Гранитогресът е изкуствено създаден материал, който не отдавна започна да набира голяма популярност измежду облицовъчните настилки. Може да се каже, че съвременния гранитогрес е едно универсално решение за ...

Гранитогрес за баня - нестандартният, но правилен избор

Обзавеждането на дома е може би, едно от най-важните събития в живота на човек. Поради тази причина отделяме огромни средства и време в търсене, обсъждане и избиране на правилните мебели и уреди за мечтаният дом. ...

Препоръчваме Ви: гранитогрес